Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ο Γολγοθάς της φετινής Euroleague

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε φέτος μια ακόμα παράξενη χρονιά, με υποχρεώσεις για το Πρωτάθλημα Ελλάδος, το Κύπελλο Ελλάδος, και φυσικά την Euroleague. Επέλεξα σήμερα να ασχοληθώ λίγο με την Euroleague. Θα μου πείτε ότι ξεκινάω με τα θεωρητικά πιο εύκολα, αλλά θα έχουμε μέλλον να μιλήσουμε για το πρωτάθλημα, το οποίο έτσι κι αλλιώς κρίνεται πολύ αργότερα. Βέβαια, αν τα πράγματα πήγαιναν με φυσιολογικό ρυθμό, θα έπρεπε και αυτή η διοργάνωση να κριθεί για τον Ολυμπιακό σε αρκετούς μήνες από τώρα. Όμως τα πράγματα φέτος δείχνουν να στραβώνουν από νωρίς για την ομάδα, όσον αφορά σε αυτό το θεσμό.
Όταν έγινε η κλήρωση και είδαμε τις ομάδες που θα αντιμετωπίζαμε, (Fenerbahce Ulker, Caja Laboral, Sluc Nancy, Bennet Cantu, Gescrap Bizkaia), δεν πετάξαμε από τη χαρά μας, αλλά δε νομίζω ότι τρομοκρατηθήκαμε κιόλας. Βέβαια, αυτά που ακολούθησαν μας έκαναν να αναθεωρήσουμε κάποιες σκέψεις μας. Για παράδειγμα δε νομίζω να υπήρχαν πολλοί που θα πόνταραν στο ότι ο Ολυμπιακός θα αποκλειόταν από τη πρώτη φάση. Αυτό βέβαια δεν έχει γίνει ακόμα, και ευχόμαστε φυσικά να μη συμβεί. Αλλά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της ομάδας, μας κάνουν πλέον να μην αποκλείουμε αυτό το ενδεχόμενο, καθώς βρισκόμαστε στη τελευταία θέση του ομίλου με τρεις ήττες και μόλις μία νίκη, αυτή με την Φενέρμπαχτσε. Όπως καταλαβαίνετε, σκούρα τα πράγματα! Η ομάδα πρέπει να ανακάμψει πολύ σύντομα και να αρχίσει επιτέλους να κερδίζει, γιατί αλλιώς δεν έχει απολύτως κανένα μέλλον στην  euroleague. Κατά τη γνώμη μου, εξ αρχής φαινόταν ότι ο φετινός Ολυμπιακός δε μπορεί να καταφέρει κάτι στην Ευρώπη, κι αυτό όχι γιατί οι υπόλοιπες ομάδες είναι πολύ καλύτερες του, αλλά πολύ απλά γιατί είναι μια ομάδα που δεν έχει δουλευτεί καλά και στηρίζεται σε ένα παίκτη, τον Σπανούλη. Μη ξεχνάμε ότι το μπάσκετ δεν είναι σαν το τένις, όπου ο αθλητής είναι ένας, και παίρνει πάνω του τα εύσημα της επιτυχίας αλλά και το βάρος της αποτυχίας. Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα και το αποτέλεσμα κρίνεται από τις ενέργειες όλων! Συμφωνώ με την άποψη κάποιων ότι ένας παίκτης μπορεί υπό προϋποθέσεις να κερδίσει έναν αγώνα για την ομάδα του. Αλλά πόσες φορές θα μπορέσει να το κάνει αυτό? Μία, δύο, άντε πέντε (και πολλές λέω. Μάλλον θυμήθηκα τον Γκάλη). Μετά όμως τι γίνεται?? Το λογικότερο και ουσιαστικότερο, είναι να υπάρχουν όσο το δυνατό καλύτεροι παίκτες σα μονάδες, και έτσι να δημιουργείται ένα πολύ καλό σύνολο, το οποίο θα γίνει μία πολύ καλή ΟΜΑΔΑ. Όλα αυτά όμως είναι επιλογές άλλων και όχι δικές μου ή δικές σας. (εκτός αν παίζουμε playstation, οπότε αγοράζουμε και τον Kobe) . Είναι θέμα διοίκησης και προπονητικού επιτελείου. Εκείνοι έχουν την υποχρέωση να δημιουργήσουν μία ομάδα που να μπορεί να σταθεί παντού σαν Ολυμπιακός, ακόμα και με πολύ μειωμένο μπάτζετ. Γιατί πρώτοι εμείς οι Ολυμπιακοί γνωρίζουμε καλά ότι τα λεφτά που μοιράζονται ανεξέλεγκτα, δεν εξασφαλίζουν τους τίτλους.
Μέχρι στιγμής στην Euroleague, φαίνεται ξεκάθαρα να έχουν το πάνω χέρι η CSKA και η Barcelona, που παραμένουν αήττητες. Αυτό βέβαια δε νομίζω ότι εκπλήσσει κανέναν. Επίσης ξεχωρίζει ο  λατρεμένος μας Παναθηναϊκός που έχει τρεις νίκες και μία ήττα, και για να είμαι ειλικρινής δε περίμενα να πάει τόσο καλά. Καλό ξεκίνημα επίσης έχουν κάνει Κάχα Λαμποράλ και Σιένα με τρεις νίκες και μια ήττα. Τα ίδια αποτελέσματα έχει και η Καντού, που ξεπετάχτηκε από το πουθενά, και ο Ολυμπιακός υπήρξε θύμα της…
Όπως καταλαβαίνετε,  ο δρόμος του Ολυμπιακού στη φετινή Euroleague, μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι. Μάλλον με αγκάθια θα έλεγα…Αναμένεται γολγοθάς λοιπόν….Καλό κουράγιο σε όλους, και ψυχραιμία!
ΥΓ 1. Πάντα είχα μία απορία (και ειδικά τώρα που έχουμε Σέρβο προπονητή): Αφού είναι γνωστό ότι οι Σέρβοι δεν έχουν και τρομερές γνώσεις σχετικά με την αμερικανική αγορά, γιατί δε προσλαμβάνεται  πχ ως σύμβουλος ή κατι τέτοιο ένας άνθρωπος που να το κατέχει λίγο το θέμα? Έχω και όνομα στο μυαλό μου…..αλλά δε σας το λέω…
ΥΓ 2. Άντε, θα σας το πω….Δε καταλαβαίνω για ποιο λόγο δε ζητάμε τη βοήθεια του Στιβ Γιατζόγλου. Νομίζω ότι είναι ιδανικός στο να βρίσκει παίκτες καλούς και φθηνούς. Ότι έχει φέρει στην Ελλάδα, έχει αποδειχθεί σουπερ. Ήταν απλά ένας προβληματισμός μου….
ΥΓ 3. Περιμένω τα σχόλιά σας! Και φυσικά και αυτών που διαφωνούν.

FANI VA!!!!!!!

2 σχόλια: